Cositul fanului for dummies

Pentru ca am primit nenumarate solicitari de la admiratorii mei, am decis ca in sfarsit sa scriu despre cosit, o activitate de viitor in Romania, avand in vedere agro-turismul modern, european, catre care tindem cu totii. Sunt convins ca mii de turisti straini sau romani urbani ar vrea si ei sa coseasca, de exemplu, macar o data in viata lor. Aceasta rubrica le este destinata.

Voi incerca sa explic cat mai succint ce, cum, cand, unde si de ce- legat de diverse activitati recreative.

Astazi, despre cositul fanului.

In Romania exista mai multe tipuri de culturi care trebuie cosite. Ovazul, lucerna, trifoiul etc. Uneori se coseste si graul.

Azi vom discuta insa de cositul fanului, denumire sub care se regasesc cateva zeci de specii de plante indigene, cu valoare comerciala si nutritiva redusa.

Cositul fanului se va face dimineata pe racoare. Echipamentul unui cosas trebuie sa includa:

-haine lejere-camasa alba si pantaloni de costum, neaparat negri. Adica un costum sport clasic, englezesc, 1920-1935, respectiv un costum office romanesc 1995-2004.

-ciocan si nicovala de batut coasa. Se gasesc doar la fierariile rurale, nefiind vreodata fabricate in serie, cel putin nu pe Terra.
-gresie+toc. Gresia se va tine permanent in toc (la sold, ca pe mobil) cu putina apa, pentru a se evita uscarea acesteia.

-damigeana 3 litri vin rosu/tuica de doaga/samagon/rachiu de pruna-in functie de aria etno-geografica a cosasului.

-bidon 2 litri apa plata

-pita, clisa, ceapa, castravete. Eventual branza.

-ziar. Nu online.

-coasa

Coasa este compusa dintr-o parte fieroasa si una lemnoasa, structura similara cosorului lui Moceanu.

Exista coase pentru mana dreapta si coase pentru mana stanga. Cele pentru mana dreapta au cea mai mare raspandire.

La cosit se va merge preferabil in grupuri restranse, de 2-3 persoane, pentru a se evita accidentele.

Odata ajunsi la obiectiv, se va proceda la recunoasterea locului, urmata de ingropare in transee, respectiv agatat proviziile prin copaci, pus damigeana si bidonul la umbra.

Munca incepe cu batutul coasei, operatie laborioasa si extrem de migaloasa. Se poate realiza intr-o singura pozitie, respectiv sezand, cu coada coasei pe umar, tinand lama cu o mana si ciocanul cu alta. Nicovala sa fie infipta zdravan in pamant. Se vor face glume de genul: “asa, da-i in gura! ” si “vezi sa nu-ti intre-n burta”, foarte populare printre cosasii olteni. Cosasii ardeleni vor face glume de mama si de unguri. Moldovenii vor tacea si vor bea.

Cositul este in principiu cea mai grea munca fizica prestata de om. In general e o adevarata tortura, insa exista cateva mici secrete care iti vor face cositul mai usor si mai relaxant.

Fanul se coseste relativ usor intre orele 6 si 11 am. Dupa aceste ore devine un chin. Seara nu se coseste, pentru ca fanul va fi deshidratat si coasa se va distruge. Fanul nu se coseste dupa ploaie. Pe cat posibil nici inaintea ei.

Daca fanul e putin aplecat, se va cosi din sens opus directiei de inclinare. Altfel e un chin.

Contrar parerii neavizatilor, dreptacii folosesc mai intens mana stanga la cosit, iar stangacii mana dreapta. Asta pentru ca Marele Secret al Cositului, transmis din tata in fiu de-a lungul mileniilor este acesta: Cotul mainii stangi se tine fix in sold si pivoteaza, coasa fiind trasa de bicepsul stang. Asta pentru dreptaci. Pentru stangaci cotul si bicepsul de la mana dreapta. Simultan se va realiza o miscare de rotatie a torso-ului in directia de tragere.

Mare atentie! Coasa nu trebuie stransa in maini, ci tinuta lejer. In caz contrar vor aparea pustule purulente si bataturi oribile.

Mana care tine coasa de maner este folosita doar pentru directionare. Se vor taia cantitati mici de fan la fiecare pivotare. Nu este recomandat sa incercati sa taiati cantitati mai mari, sau sa pivotati lung, cosind in semicerc. Se oboseste foarte repede.

Imbinarea intre partea lemnoasa si partea feroasa a coasei, denumita “coporaie” va fi tinuta permanent pe pamant, la baza fanului. Varful lamei putin ridicat. Mare atentie la pietre si craci.

Cositul se efectueaza in reprize de 30 de minute. Aceste reprize prevad mai multe pauze de tigare si de dat cu gresia pe coasa. La fiecare 30 de minute se va face o pauza de 10-15 minute, la umbra. Se va consuma alcool.

Dupa doua ore, pe la 8 am, se va servi gustarea rece si se va consuma din nou alcool. Contrar asteptarilor, nimeni nu s-a intors beat de la coasa, alcoolul fiind folosit pe post de combustibil pentru activitatea fizica intensa.

In 4 ore, un cosas mediu trebuie sa coseasca 5000 de metri patrati de fan. Altfel va fi tratat cu dispret.

Cositul se incheie la 12. Se va strange cazarmamentul si se va porni catre casa. Restul zilei se va petrece la carciuma, fiind “obosit de la coasa” Expresia trebuie folosita inca doua-trei zile, in discutiile cu colegii de birou. Va fi de mare efect.

Pentru partide de cosit de neuitat, incercati cu incredere Coasa&fun. Contact: coasa.fun@yahoo.com

Am inteles ca in curand vor avea si site.

21 Responses

  1. Ai realizat un adevarat manual de utilizare si de initiere in arta cositului !!!😉

  2. Brilliant!🙂

  3. Doamna Doctor, dati si consultatii online?

  4. super… cred ca e cel mai “inteligent” post de pana acum…

    Nu mi-ai zis de unde imi iau coasa? Alea din Suedia is bune?🙂

  5. Stimata Canalie,

    Ca una care stie sa aprecieze un set de instructiuni docte cand le gaseste pe Google cu keyword “Concurs”, nu pot decat sa ma ploconesc la modul virtual fata de postul matale de mai sus.

    Profit de aceasta ocazie sa public un anunt pe bune:
    Caut cosas de dibacie medie, dar cu respect fata de flora nobila si populatia pisiceasca, zona Ploiesti, Boldesti-Scaeni. Sa vina cu ustensilele proprii, ca ale mele s-au stricat si s-au pierdut. Asigur combustibil pentru 4 ore, daca zici ca e suficient la 5000mp. Preferabil cu plata prin online banking. Astept capitala.
    Multumesc.

  6. Stimata sateanca,
    Sunt satisfacut deplin de conditii. Astept detalii. Boldesti-Scaeni e in Romania, nu?

  7. Onorata Canalie,

    Iertaciune pentru intarzierea cu care ma prezint la post. La propriul meu post😦

    Boldesti-Scaeni este, o, da, in Romania. Si ca si cum asta n-ar fi fost suficient, are a) o localitate-satelit sau, dupa unii autori, b) un cartier, pe nume Seciu. Acolo sunt cei 5000mp, cei mai multi dintre ei vâlvoi. Nu-ti zic adresa completa, pentru ca rareori creierul uman nu poate asimila atatea informatii.

    Sper sa fiu in asentimentul lui Google Earth cand afirm ca Seciu & Boldesti-Scaeni se afla la 70 km trecute fix de Casa Presei Libere. Ca sa ma exprim asa, de la Ploiesti inspre Valenii de Munte, dupa Blejoi, ar fi prima localitate, precum si a doua, dar si cea care se vede pe deal in sus – aceea din urma fiind chiar Seciu.

    Acestea fiind zise, te rog sa le cumpanesti si sa-mi faci o oferta de nerefuzat la adresa de e-mail cu care m-am inregistrat.

    Cu rurala recunoastinta,
    O sateanca.

  8. Erata:
    A se citi “…rareori creierul poate asimila” in loc de contrariul.

    RSS feed:
    Intre cele doua posturi, de disperare, am tuns cu foarfeca, maniacal si cu gust, vreo 150mp. Asadar, oferta devine limitata; profita acum, onor. Canalie!

  9. am fost si eu pe acolo prima data in viata mea, acum 2 sapt si simt nevoia sa adaug draga mea canaliutza ca zona e un beneficiu in plus, bun de trecut pe urma la cv. asa ca 3, 2, 1, cositi!

  10. Multumesc, draguta Pantera mov cu urechi turcoaz. Sper ca ai ajuns mai departe de crama Casa Seciu si ai mers inainte, spre Galmeia, acolo unde casele sunt rare si poti vedea fazani, ba uneori chiar si iepuri. Si eu as putea sa-i vad uneori, la mine in curte, daca n-ar fi balariile asa de inalte…
    Tip of the day: nu mancati la Casa Seciu decat daca plateste altcineva, un dusman, de preferinta.

  11. am ajuns pana la valeni si am mancat in faget parca, la taverna romana, unde e la fel, cel putin de mers in ziua de salariu daca nu chiar in ziua de salariu a altcuiva. probabil preturile sunt mari pentru ca balariile sunt mari peste tot deci inclusiv porcii se prind greu, nu doar fazanii.

  12. Panteruto, bine ca mi-ai zis, multumesc.
    Eu credeam ca am ghinion ca de cate ori trec pe langa Taverna Romana e vreo nunta sau e inchis. Era curat noroc!
    In aria asta se mananca excelent la Paulesti, la Snitzel Hous (sic!). Nu e ieftin, dar merita sub toate aspectele. E aerisit, sic, mancarea foarte buna inspre rafinata chiar, servirea excelenta. Locul e foarte aproape de bucata de centura a Ploiestiului care face legatura intre DN1 (zona Metro) si drumul spre Valeni. Pe la mijlocul acestei bucati de centura e o intersectie semaforizata, cu un drum care are un capat in Ploiesti si celalt care mi te duce fix la Snitzel Hous. Foarte bun! Chiar merita.
    Iar daca nu ai pretentii mari si vrei o ciorba de burta cinstita, un snitel bun sau un file de salau pane ca la mama cuiva care are o mama care stie sa gateasca bine (eu una n-am), iti recomand restaurantul din parc de la Boldesti-Scaieni. E si incredibil de ieftin.

  13. Onorata Canalie,
    In speranta ca detaliile de mai sus ti-au fost deopotriva utile si placute si ca ast timp ti-ai ascutit coasa, planuind marete vitejii pe meleagurile descrise, nu pot decat sa-ti spun ca tuica de te-asteapta este naturala, originala, are nume de brand, campanie de teasing si de teasing-answer pe mai multe canale, toate neconventionale si vechi precum ea insasi. Acestea te astepta, pe tine si/ sau pe discipolii tai cosasi de medie dibacie. Ca de nu, in week-end imi iau motocoasa de care performanta oi nimeri, ca io nu mai pot. M-am mutat din Bucuresti la tara ca sa ma bucur de peisagiu, dar daca buruienile sunt mai inalte decat orice poate cuprinde retina…

  14. Onorata doamna Sateanca,
    Descoperii astazi comentariile, ca pana acum am fost ocupat, cosind pe ogoarele internetului niste pajisti de linkuri.
    Pai daca e tuica, tuica sa fie.
    Trimiteti-mi un postalion sa ma ridice.

  15. SPLENDOARE-N IARBA este munca sugestiv descrisa de autor … dar are niscaiva HIBE
    – PENTRU-N GURA pot folosi ciocan 200g si bucata de CFR?
    – de cate grade-i PIVOTAREA?
    – CINE -MI VINDE ONLINE combustibil original?
    – SUGIESTIE ** CLIP VIDEO PENTRU STANGACI
    IDEM PT. DREPTACI
    NOTA FINALA 5*(STELE)PS.ANUNTA-MA WHEN VIDEO!!!
    STOPS

  16. […] comentarii Johnny on O femeie imprudentaipondycherry on O femeie imprudentastops on Cositul fanului for dummi…Mada on Peninsula Pelion, GreciaJohnny on Canalia […]

  17. Cine nu a cosit nici odata in viata lui, poate crede!

  18. Superb! Bravo!

  19. urat te mai porti cu fanii… auzi colo, “cositul fanului…”🙂

  20. Pe atunci nu scriam cu diacritice. De atunci, lucrurile s-au mai schimbat. Hait ! Zero diacritice ? La naiba.

  21. Trebe sa recunosc cã topicul asta e reusit si tare haios. Dacã îmi permiteţi aş face 2 – 3 rectificãri :
    – gresia sau cutea se ţine în apã nu pentru a se evita uscarea acesteia, cã uscatã n-are nici pe dracu :))) ,ea dupa utilizare se înmoaie în apã pentru a o ” clãti ” de rãşina sau seva plantelor pe care le-a dovedit .
    – 5000 mp eu cred cã înseamnã jumãtate de hectar , sau o singurã breazdã latã de un metru si lungã de 5km, destul de mult pentru 4 ore nu cumva ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: