Romania cacastrofica

Intr-o tara in care nimic nu e definitiv, putine lucruri sunt in consecinta batute in cuie. De departe se evidentiaza la acest capitol gardurile oltenilor, tema principala a luarii acestora in deradere de catre ardeleni, care cand isi fac casa aleg de obicei vechiul amplasament al unei cetati.

Ardealul nu are garduri, are ziduri. Murus dacicus, 3 metri grosime, sa nu raceasca porcul in cotet. Rusinos la ardeleni e insa faptul ca 1000 de ani au spus yo nopot kivanok (jó  napot kívának!) la primarie, in loc de ziua buna (ziua buna), cum spuneau oltenii.

Stabilind astfel cadrul general de discutie, Canalia isi mangaie inca o data crestetul tuns la zero si se avanta in miezul expunerii (procedeu literar arhaic, sec. XII-XIII e.n).

Cacastrofa e catastrofa romaneasca. Nu e nici groaznica, nici banala. E un fel de cutremur de 8 grade pe scara Richter, dar 2 pe Mercalli.

E in general redata la televizor, pe toate posturile nationale, insa rareori preluata de CNN sau de vreo alta televiziune de relevanta planetara. Al-Jazeera, de exemplu.

O inundatie in lunca Dunarii e o cacastrofa. Victimele-un sat de tigani pripasiti in prundul raului (oltenism). Cu alte cuvinte, nomazii de ieri redevin nomazii de azi. Unde e tragedia? Ca se duc sa fure in Italia? Ca Becali le face case din banii de pe terenuri primite de la Babiuc (de exemplu)?

Canalia e atat de convins ca aceste revarsari pot fi prevazute matematic, incat se gandeste sa se dedice el insusi acestei munci, insa stie ca daca le-ar spune “factorilor de decizie” adevarul in fata, implicatiile articolului precedent (adica romanii, in mare parte niste prosti) ar face toata chestiunea complet futila.

O alunerare de teren care distruge trei case nu e o tragedie. Tragedia e vocabularul reporterului de teren trimis sa raporteze incidentul, uneori printr-un live de toata jena, la care subiectii pe care ii tratam in articolul anterior (adica romanii, in mare parte niste prosti), se uita avizi de senzational. Un senzational de duzina, pe care romanii (….) il merita cu prisosinta.

Se intrerupe emisiunea. Doamnelor si domnilor, va prezentam un caz de o gravitate extrema. O musca a intrat in laptele unui cetatean din Dorohoi. La fata locului se afla Ovidiu. Ovidiu, ai legatura. “Cacastrofa, doamnelor si domnilor, o musca a deraiat. Nu sunt victime, dar spaima locuitorilor din (…. in mare parte niste prosti) a fost sora cu moartea (tragedia vocabularului romanesc)”.

Asa stau lucrurile in tara asta. E catastrofic sau cacastrofic?

One Response

  1. Nu ma mai simt atat de singur dupa ce ti-am citit articolul… 😛
    In mintea mea ironia suprema este reprezentata de faptul ca suntem o lume atat de colorata, atat de dezvoltata, cu posibilitati si capacitati atat de variate si multe dar, totusi… suntem condusi de prosti. Prostii sunt cei mai multi! Prostii sunt masa! Prostii sunt cei multi care se revolta rar, dar cand o fac te coplesesc cu numarul lor!

    Da-le Doamne scoli mai multe oamenilor, nu biserici sa te caute prin pereti si cruci!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: