Fasole cu ciolan

Durata de preparare: 4-5 ore. Se poate face doar in weekend sau in concediu. Nu incercati in timpul saptamanii, e horror.

Ingrediente:

1 kg fasole uscata, ideal de mai multe culori.

Cum se verifica daca fasolea e uscata: iei un bob si musti din el. Daca poti sa-l musti relativ usor, nu e uscata.

4 cepe mari

3 morcovi medii

Boia de ardei dulce si iute

Foi de dafin

Piper

Sare

Ciolan

Ciolanul trebuie neaparat sa aiba os, altfel e cam patetic. Eu am gasit ciolan afumat in magazinul Real. Am fost destul de multumit, dar nu se compara cu un picior de porc afumat si tinut in untura la oala.

Ce trebuie sa retineti inainte sa va apucati este ca va trebuie inca o oala cu apa calda, care fierbe in paralel cu fasolea.

Veti vedea de ce. Oricum, nu uitati asta.

Cum procedam?

Fasolea se alege (daca are pete negre inseamna ca are gargarite inauntru) si se spala cu apa rece.

Se pune la fiert intr-o oala mare, sa aiba loc mai multe chestii in ea. Ideal una de 5 litri.

La inceput oala va fi plina cu apa. O lasati sa fiarba incet, pana scade sub jumatate. Intre timp puteti sa bagati aspiratorul prin casa. Dureaza enorm sa fiarba.

In acest moment luati oala de pe foc si aruncati apa. Folositi o strecuratoare, sa nu va fuga fasolea in chiuveta.

Puneti oala inapoi pe foc si umpleti din nou cu apa calda din oala care fierbe in paralel pe aragaz. Reumpleti oala care fierbe in paralel pe aragaz si puneti-o din nou la incalzit.

In oala cu fasole adaugati 4 cepe decojite, dar intregi, nu le tocati. Puneti si morcovii, foile de dafin, piper boabe.

Lasati sa fiarba incet pana scade din nou (puteti sa va uitati la televizor intre timp).

Dupa ce scade din nou, scurgeti apa ramasa, reumpleti cu apa calda din oala care fierbe in paralel.

Lasati ceapa, morcovii, foile de dafin si piperul acolo in oala cu fasolea. Adaugati sare (o lingura) si ciolanul taiat in bucati (sau intreg, daca e mai mic).

Nu mestecati, sa nu se rupa ceapa.

Lasati sa fiarba din nou pana scade. Puteti sa va uitati iar la televizor. Scoateti un bob, verificati daca e fiarta. Atentie, trebuie sa fiarba vreo 4 ore in total. Daca nu e fiarta mai puneti apa peste si lasati-o acolo sa fiarba cat trebuie.

Presupunem ca a fiert. NU aruncati apa! Ne trebuie putin mai tarziu.

Intr-o oala mai mica punem ulei (o lingura) si 3 cepe tocate marunt, pe care le calim. La final dam focul la minim, luam fasolea si bucatile de ciolan din oala cu o spatula si le punem in oala cu ceapa calita. Usor, sa nu va stropiti.

Dupa ce ati pus totul in oala mai mica, apasati boabele ca sa faceti un fel de piure. Nu toate, doar o parte din ele. Nu vrem fasole batuta, aia e alta reteta.

Adaugati bulion (nu mult, sa nu devina dominant) si boia. Nu iute, ca veti manca fasolea cu ardei iute.

Dupa asta adaugati cu o cana supa din oala unde a fiert fasolea. Treptat, putin cate putin. Mestecati incet in oala, cu focul la minim. E chestie de finete aici. Mai puneti supa, mai mestecati, pana atingeti consistenta pe care o doreati. Nu conteaza daca e mai subtire sau mai groasa.

Se serveste calda, cu ceapa cruda peste care puneti niste ulei si sare.

Pofta buna!

10 Responses

  1. Pune domne boabele de fasole la scaldat cu o seara inainte.
    La Bran, rashnov, sinaia, da, cred ca sinaia, au o fasole cu ciolan la 1.5 kg portzia, aia de la lamaama e tapas pe langa aia!

    Si baga si dumneata ceva bacon in varza aia, da-o dreaq de treaba!

  2. Bacon! Pai sigur! Nu va mai saturati de untura!!!!🙂

  3. ok, am gasit fasolea cu ciolan:) asa am sa o pregatesc tura urmatoare, suna promitator; Tip: pune o chestie metalica la fiert cu fasolea, eu las sa cada o lingura pe fundul oalei si scade durata fierberii si poti sa prepari si in timpul saptamanii

  4. Eu cred ca nu neaparat la timp se referea ;))
    Anyway eu fac si in timpul saptamanii chiar daca nu o las chiar atat sa fiarba. Si, da o las in apa rece cu putin bicarbonat cam vreo 2 ore numai.

  5. Cu bicarbonat! Interesant.

  6. ai uitat sa spui ca ceapa aia cruda e mai buna daca e ceapa rosie, ca momentan nu e cazul sa vorbim de gogonele murate, mai pe la iarna incolo !🙂

  7. si ciorba de fasole-i gataaaa….

  8. Fasoalea ta cu ciolan l-am pus in favoritele mele.. Good job, continua tot asa: salutari din Canada

  9. Eu stau la 2300 metrii de altitudine si nu prea merge cu fiertul doar la oala minune ca-i presiunea atmosferica joasa dar daca le pun la muiat o noapte merge la fix .S-auzim numai de bine ! Alex.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: