Canalia si Leonardo

La fel cum Ikea desfasoara in prezent un amplu program de educare a populatiei, dirijand cumparatorii permanent, la fel face si Leonardo, insa de o maniera ceva mai subtila.

Leonardo e magazinul ala cu pantofi, sireturi, curele, umbrele si sosete. E ideal pentru cei care vor sa rapeasca o persoana, de exemplu: ii dai cu umbrela in cap, o legi de maini cu niste sireturi, ii bagi o soseta in gura sa nu tipe, o bati cu cureaua si ii dai cu pantoful in cap ca sa-ti spuna PIN-ul de la card.

In timp ce Ikea spune: ridicati singuri pachetele din depozit, duceti singuri pachetele acasa, puneti-va singuri ketchup si mustar pe hotdog, toate astea fiind scrise pe ziduri sau strigate la megafoane, Leonardo are alte tactici.

– Domnisoara, va rog sa ma scuzati ca va deranjez discutia cu colega, nu va suparati, fiti amabila, aveti si 42?
– Nu e la raft? Inseamna ca nu avem. 42 merge mai intai la raft. Daca nu e 42 la raft, nu avem 42.

Magazinul e cel din Sighisoara, unde probabil exista alte sisteme de comert, se gandi Canalia. Sa nu uitam ca Sighisoara e singura cetate medievala locuita. Din Europa. Din lume, probabil. Dar ceva imi spune ca nu si din Romania.

Probez niste chestii, nu-mi plac, plec.

Ajung in Valcea, intru la Leonardo. Gasesc ceva interesant. Domnisoara… Alo… Ma scuzati… Fiti amabila… Nu va suparati… 42…. Ah, la naiba. Cum pot sa fiu atat de dobitoc?
Domnisoara vine si imi spune ceea ce stiam deja. Ceea ce trebuia sa-mi ramana intiparit in minte cu litere de aur: Daca nu e 42 la raft, nu avem 42. 42 merge mai intai la raft. Daca nu e 42 la raft, nu avem 42.

Repet si eu odata cu ea, inganand-o: “….la raft. Daca nu e 42 la raft, nu avem 42”. Ca la scoala, cand, eu stiu, uitam ca idiotul timp de 5 secunde textul exact al Teoremei lui Pitagora. Si o zicem si eu odata cu profesorul, ca doar o stiam!!! O stiam!!

Iata cum Leonardo nu are nevoie de afise. Nu are nevoie de megafoane. Pentru ca are reguli simple, pline de bun simt, de logica romaneasca milenara.

Total impresionat de Leonardo, ma voi duce probabil la StoneCreek, care probabil nu au asemenea reguli. Ce vrei, nu se pune oricine cu Leonardo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: