Dunele de nisip de la Dabuleni

Oltenia, locul unde s-a nascut, crescut si ingrasat Canalia, e un loc misterios, unde oamenii sunt simpli, merg la biserica de Paste si la carciuma de 2 ori pe zi. In Oltenia exista munti, dealuri, vai, rauri, paduri, fluvii, dar si dune de nisip.

Pana sa vina comunistii la putere marele desert oltenesc zadarnicea orice incursiuni ale turcilor si evreilor, contrar opiniilor sovine care sustin ca acestia nu au fost mai deloc prezenti in zona din cauza saraciei accentuate a locuitorilor, dar si contrar opiniilor nationaliste care sustin ca oltenii ar fi mai tari in prune decat orice alti locuitori ai Romaniei.

Ei bine, dunele astea de nisip au cam disparut, fiind arate cu un plug gigantic, insamantate cu salcami, apoi cu pepeni si udate din belsug cu ajutorul unor vaste lucrari de irigatii, respectiv canale, aspersoare si alte minuni ale tehnicii secolului XX.

Dupa 50 de ani de astfel de plictisuri agricole, marea vanzoleala din Decembrie veni sa izbaveasca si Oltenia de plaga progresului, de vicisitudinile traiului bun, de ororile indestularii si de groaza unui viitor mai luminos.

Si, pentru a demonstra ca nu sunt ei mai cu mot, oltenii votara si ei cu Ion Iliescu. Vazand hotii cata prostie e in tara, adica 80% din locuitori – cate voturi a avut nea Nelu in Duminica Orbului, se apucara de lucruri mai practice decat construirea socialismului. Trecura la demolarea lui.

La Dabuleni, in ficatul Olteniei, inima fiind in Caracal, dunele de nisip, inclusiv cele 12 hectare lasate “asa cum au fost” si transformate in muzeu, se cutremurara. Plugul din varful dunelor disparu. Statiunea de cercetari pomicole fu lovita in plin de simunul degradarii. Si, dupa ce si profesorul de romana Handra pleca din localitate, doar pepenii ramasera martori la dezastrul care urma.

Azi, dunele de nisip dorm. Desertul Olteniei nu mai e ce-a fost, dar nici mult nu mai are pana sa fie din nou. Salcamii, atat de apetisanti, asteapta defrisarea asa cum desertul asteapta in van irigatiile.

Si acum, cateva date rutiere.

De la Bucuresti se poate ajunge la Dabuleni prin Alexandria- Rosiori de Vede- Caracal. Sau, mai plapitant, prin Alexandria- Turnu-Magurele- Corabia-Dabuleni. Intre Turnu-Magurele si Corabia e o portiune de vreo 15 km absolut execrabila, plina de gropi. Recomand prima varianta.

Pentru alti locuitori, verificati ce e mai aproape, Caracal, Craiova sau Corabia si mergeti in directia aceea.

In Dabuleni intrebati de “Statiune”. Paznicul va lasa sa intrati, va deschide si poarta. Se poate intra chiar si cu masina, iar senzatia de a rula pe nisip e superba.

Marea atractie o constituie senzatie de pustietate, dar mai ales linistea. Succes!

3 Responses

 1. frumos referat
  eu sunt de acolo

 2. Sa speram ca Statiunea de la Cluj nu o sa fie inghitita de nisipuri sau de cartiere
  http://sites.google.com/site/vitroscdpcluj/cover-page

  Va doresc ca totul sa fie din nou OK.

  Alex

 3. Dom”le, acolo a fost mereu desert. Cel mai bine ar fi sa-l lase asa cum e, la fel ca si zonele inundabile. Alea-s habitate pentru anumite animale , plante etc. Agricultura intensiva si irigatiile nebunesti pentru ”neste” tone de doi lei, de grau, nu vor aduce beneficii.
  Irigatiile intensive ”spala” pamantul de se face ca sticla in cateva zeci de ani, si si-asa e amarat.
  Mai bine sa lase natura in pace si sa faca turism eco sau cum drac ii zice. Unii ar da bani frumosi sa vada niste pasari minunate, nus ce carcaieci sau scorpioni. Sa pescuiasca etc. Acolo s-ar putea face bani intr-o luna cat s-ar face in ani de agricultura (daca). Un om destept ar plimba oamenii cu camila pe acolo, i-ar duce la oaza” cu lubenita, dupa care i-ar duce pe corabia turceasca sau la dracu sa-i pieptane. Bani ,neica, bani! Pacat! Nici al de vrea sa faca ceva nu e lasat. Sar pe tine cu hartiile, taxele si spagile. Daca le dai bine, daca nu ..nu. De ce sa traiasca si poporul bine?!
  Aia e…E belea cu noi, romanii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: