Canalia si nunta

Valoarea fundamentala a Canaliei e familia. De aceea, el va strabate sute de kilometri doar pentru a fi alaturi de ai lui, in mitica vale a Otasaului. Ba, mai mult, el e in stare sa mearga saptamanal la dentist in Ramnicu-Valcea, desi drumul costa mai mult decat tratamentul.

Acest comportament, aparent aberant, este descris cel mai bine de tatal lui, prin notiunea de “A tine aproape de parinti”. Si, desi nu e o persoana religioasa, Canalia asculta astfel de a cincea porunca a Domnului.

Asa ca sambata trecuta Canalia pleca la nunta la varul lui.

Pe un perete, la intrarea in Caminul Cultural din Pausesti, se afla aproximativ 50 de diplome, infatisand preocuparile culturale ale locuitorilor. Ansambluri folclorice de dans, artizani, cantareti, concursuri de costume populare, iata universul aproape pierdut al taranului roman. Peretele cu diplome poate reprezenta de unul singur un obiectiv turistic, desi sunt multe alte locuri de vizitat in zona.

Canalia se temea de manele. N-a fost cazul. O doamna cantareata (specialista si in dansuri populare) a intretinut veselia generala.

Pe la 10:00 venisera atat de multi ca nu mai aveau unde sa stea. Au fost aduse mese suplimentare. Unii nuntasi au stat pe scena, in spatele formatiei, facand din cand in cand cu mana celor de jos, ca niste vedete.

Mesele lungi, acoperite cu hartie alba, prinsa in pioneze, ii aminteau Canaliei de nuntile de la cort de acum 20 de ani. Lui ii placeau la nebunie nuntile la cort, pentru ca in timpul acestor nunti putea sa viziteze amanuntit atat casa, cat si curtea, grajdul si restul acareturilor, lucru care in mod normal nu-i era permis.

O mare de oameni, pe care Canalia ii recunostea, desi nu-si aducea aminte numele lor, incapuse loc ca prin minune in Caminul Cutural, in care ramasese loc si pentru dansuri.

Unul din dansuri, pe care Canalia il cunostea ca fiind Hategana si pe care il invatase in clasa a treia, fu proclamat de doamna cantareata Basarabeanca. Chestiune de interpretare, probabil.

Canalia nu participa, preferand sa stea cu bunica lui si sa faca bancuri pe teme politice. De exemplu, cand bunica lui facu remarca “Pai ce, astia dau legi? Astia dau tunuri!”, Canalia replica: “Da, mamaie. Stii cum fac astia? Ei se plimba asa, prin tara. Daca vad la tine in curte ceva ce le place lor, se duc repede in Parlament si dau o lege- De azi inainte e interzis sa se mai incuie portile. Pe urma vin si-ti intra in curte, cu legea in mana si iau ce le place”. Mamaia rade.  Canalia continua: “Cel mai mult le-ar placea lor o lege care sa sune cam asa: Fiecare cetatean sa dea la fiecare parlamentar cate 50 de lei pe zi, plus mancare si bautura”. Mamaia rade iar.

La mese, oamenii sunt asezati pe neamuri. La masa cea mai buna sunt nasii, care sunt serviti intotdeauna primii. Tot la masa nasilor fu asezat si domnul Folescu, profesorul de chimie din liceu, intalnit acolo in mod aproape miraculos de Canalia. Mai intr-o parte sunt tiganii din Dezrobiti.

Bucataresele indeplineau si rolul de ospatari, aducand farfuriile la mese. Aperitiv cu branza, salam, chiftele, masline, un ardei, putine icre, slanina. Apoi doi crenvursti, sarmale, friptura si cozonac.

De baut… de toate.

Pe la 11:30 se fura mireasa. Hotii adusera inapoi un baiat, vopsit cu negru pe fata, imbracat cu fusta si cu basma in cap. Momentul de divertisment al serii. Pana la urma veni si mireasa adevarata.

Canalia pleca pe la miezul noptii. Satul era pustiu.  Nicio lumina, nicaieri. Pe deal, spre Govora, e un semafor. Canalia opri si vazu, socat, miliardele de stele de pe cer.

3 Responses

  1. Păuşeşti.. Otăsău? că dacă da, nu e nici un semafor pe dealul spre Govora :-p

  2. Nu pe Tâlvâci. In Pietrari spre Govora.
    Wiseass… 🙂

  3. Este, am trecut si eu pe acolo de cateva ori. A alunecat terasamentul soselei si se circula pe o singura banda. Aproape de statia de petrol. Daca nu mai e acolo mai bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: