Canalia in Provence

Provence e o zona din Franta cu un statut foarte complicat. Face parte din departamentul Provence-Alpes Maritimes, are in coasta o sula numita Monaco (si nu Monte Carlo) si e locuita de niste oameni care vorbesc limba provensala, adica echivalentul limbii neo-romane, vorbite de romanii care muncesc in Italia. Cu toate astea, Canalia nu auzi pe nimeni sa vorbeasca limba provensala, ci numai cateva franturi de neo-romana, la o benzinarie. Fugi cat putu de repede.

In Provence drumurile sunt foarte bune, fara exceptie. Dar sunt intortocheate, cu multe serpentine si deseori foarte inguste. Ceea ce nu le impiedica pe doamnele soferite frantuzoaice sa-si ambaleze bolizii, umilindu-l pe Canalia, claxonandu-l si depasindu-l in scarba, facandu-l sa-si puna la indoiala calitatile de sofer si barbat.

In Provence se afla si celebra statiune balneo-cinematografica numita Cannes, care are  o Croazeta si un trafic absolut dement. Coasta de Azur e un cosmar automobilistic, cu toate ca drumurile sunt (si poate ma repet) impecabile.

Inainte de a ajunge in Franta (pentru a treia oara, multumesc foarte mult), Canalia se intreba daca exista un tunel cu manecuta. Adica un tunel bifurcat. Ei bine, exista unul, in Nisa. Reamintesc celor de la tara ca in tuneluri GPS-ul nu functioneaza si ca in cazul unui tunel cu manecuta doar instinctul te poate ajuta. Cand nu stii unde vrei de fapt sa ajungi, indicatoarele sunt absolut inutile.

Instinctul l-a ajutat mult pe Canalia in aceasta excursie.

Dar sa vorbim de mancare.

Cuisses de grenouille. Da, pulpe de broscoi. Asta a mancat Canalia intr-o seara. Iepuru s-a tot chinuit cu niste halci de vita, pe care abia le putea mesteca, pana intr-o seara cand a abandonat ideea de fript si a comandat biftec tartar. Foarte bun biftecul.

Foie gras, deloc spectacular. Mult mai bine la Bordeaux.

Cazare in Tourette-Levens, un village perche, adica agatat. La Auberge Lucien, inscris in Logis de France. Et oui, la Canaille parle francais.

De data asta francezii au fost ceva mai politicosi. Poate doar la Bordeaux e o situatie tragica, notata intr-un post anterior. Dar nu s-au dezmintit. In loc de camera cu pat dublu au vrut sa ne dea o camera cu 2 paturi. Ne-au spus ca micul dejun nu e inclus. Aici Canalia s-a infuriat, a luat foaia cu detaliile rezervarii si a varat-o sub nasul nesimtitului Monsieur Gerard, facand-l sa-si inghita flegma de francez odios.

Lucrurile s-au remediat. Cu toate astea, am evitat sistematic restaurantul lui Monsieur Gerard, alegand sa cheltuim 250 de Euro in cu totul alta parte, adica la restaurantul de langa.

Ce-a fost frumos in Provence? Aproape totul, domne.

Mai ales dupa ce-am iesit din zona cu munti, defilee si sosele agatate pe marginea prapastiilor. Villecroze, Aups, Tourtourre, Salernes, Flayosc. Adevarata Provence.

Ce ne-am cumparat?

Terrine, foie-gras, sapun cu lavanda din Grasse (oras care a dezamagit Iepurul) si cam atat.

Pentru ca adevarata senzatie a fost Toscana.

2 Responses

  1. Frumos, sa stii ca astept si continuarea🙂 am avut rabdare sa ciresc tot😛

  2. Ce continuare? Asta a fost tot. Am mai scris de Toscana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: