Canalia in Epoca de Aur

In epoca de aur, Canalia a mers foarte mult cu caruta. Nu pentru ca era nomad, ci pentru ca era cool. In epoca de aur inca existau care cu boi. Carele cu prosti fusesera scoase de mult din uz, dupa gravul incident de la Caracal.

Canalia isi mai aminteste cele doua Cooperative. Cooperativa Agricola de Productie si Cooperativa unde se gasea paine, ulei, cuie, varza murata, rahat… si asa mai departe. Planeta Moldova a descris bine inventarul unei astfel de cooperative.

Canalia isi mai aminteste urmatoarele: chiftele, foarte multe chiftele. Salata de vinete. Dacia. Popasul facut invariabil la Paulis, intre Deva si Arad, unde e o statuie uriasa cu un soldat cu pusca. Marea Neagra fara alge. Mirosul din restaurantul hotelului, disparut acum.

Drumurile din epoca de aur erau foarte proaste, pline de gropi, iar multe drumuri inca nu fusesera asfaltate. Canalia a fost martorul unei astfel de asfaltari, prilej cu care si-a distrus pantofii, intrand in asfalt pentru a-si lasa urmele intiparite pe vecie, ca un star de la Hollywood.

Canaliei i se spune ca atunci cand era extrem de mic se uita la niste desene animate, cu Fred si Barney. El nu-si aduce aminte absolut nimic despre Fred si Barney, iar prima lui amintire despre o emisiune televizata e un meci de tenis. Canalia a observat atunci ca unul din jucatori avea la mana o chestie alba, ca un manson. In anii ’90, vazand pentru prima oara un astfel de manson (o fasa de incheietura), ceru insistent parintilor sa i se cumpere una. Parintii au crezut ca incapatanarea lui era una tipic copilareasca, dar adevarul e ca de fapt Canalia vroia sa-si fixeze mai bine una din primele lui amintiri.

Canalia isi aduce aminte de uniforme, cravate de pionier, inele de cravata de pionier, steaguri, tobe, trompete si insigne. Careu, panou de onoare (e posibil sa mai fie inca acolo portretul lui de grasun facut pionier cu forta, in clasa I).

Primul televizor color, antena care putea prinde nu doar un bulgar, ci toti bulgarii. Ei bine da, pentru copilul Canalia, antena care prindea bulgarii insemna o antena care putea, efectiv, sa prinda bulgari si sa le faca ceva. Orice. Sa-i prinda. Pentru un mare fan al jocului de-a prinselea, a fi prins era ceva rusinos, atroce.

Muzica.

Era complicat cu muzica. Canalia credea ca muzica e de doua feluri: populara si usoara. Cel mai mult ii placea muzica populara, pentru ca emisiunile durau in general foarte putin si nu anulau difuzarea teleenciclopediei, emisiunea lui preferata. Muzica usoara insemna fara dubii ca noul episod din Civilizatia Metalelor urma sa fie difuzat abia sambata viitoare. Adica peste o vesnicie.

Zapada.

Zapada era multa si venea la timp. Atat de mult ningea, incat uneori bunicul ii facea Canaliei tuneluri de zapada prin curte. Cel mai mare om de zapada, pe care Canalia si fratele sau l-au construit avea mai mult de 3 metri inaltime. Capul si accesoriile au fost montate cu scara. Omul de zapada avea 4 segmente, nu 3, cum are unul clasic. Omul de zapada a rezistat pana pe la jumatatea lui martie.

Canalia avea sanie. Una uriasa, doar a lui. Obisnuia insa sa mai imprumute o alta sanie, de la un vecin.

Moara.

Unul din cele mai misterioase si mai autentic romanesti locuri era moara cu ciutura. Construita integral din lemn, avea propriul iaz, la care s-a muncit probabil din greu. Canalia se intreba cine a construit moara. N-a avut niciodata ocazia sa intrebe pe altcineva. Moara a ars.

Sa zicem ca incheiem aici, pe moment. Revenim cu un nou episod?

Advertisements

2 Responses

  1. Da! 🙂

  2. Poate facem o leapsa si incropim un volum de amintiri din epoca de aur, atunci chiar putem publica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: