Legende rurale

1. Legenda strigoiului din Valcea

Se spune ca intr-un sat din Valcea locuia un om, singur, intr-o casa veche. Cand a murit, satenii si familia au vrut sa se asigure ca omul acesta, extrem de dubios in timpul vietii, nu se va intoarce de pe lumea cealalta sa-i bantuie, transformat in strigoi.

Mortul era asezat in cosciug, pe o masa din curte, pentru ca in casa nu era loc sa intre nimeni, sa-l boceasca.

Dupa ce s-au vorbit intre ei, satenii si rudele au decis sa-i bata in piron de fier in inima. I-au batut pironul, popa a slujit, omul a fost bocit si era timpul sa-l duca la groapa.

Patru oameni au dat sa salte cosciugul, dar parca mortul nu vroia sa se clinteasca din loc. Se facuse greu, ca moastele Sfintei Paraschiva. Unul din barbati s-a speriat si-a facut atac de cord.

Cand au saltat mai tare de sicriu, au reusit sa-l ridice putin. Apoi si-au dat seama ca pironul ii trecuse prin piept, dar ramasese infipt in masa. Iar picioarele mesei erau de fapt 4 pari batuti in pamant.

2.  Legenda mortului viu cu acordeon

Un lautar a murit si-a fost ingropat cu acordeonul lui. Noaptea, doi indivizi s-au decis sa-l dezgroape si sa-i fure acordeonul. Dupa ce au dat pamantul la o parte, au gasit bolta gropii. Au dat cateva caramizi la o parte si au vazut acordeonul. Cand sa-l ia, au auzit mortul vorbind. Au murit amandoi, instantaneu, de frica.

Mortul s-a sculat, si-a luat acordeonul si s-a dus acasa. Sotia si copiii s-au speriat ingrozitor, nu l-au lasat sa intre, crezand ca e strigoi. Dimineata s-a descoperit toata povestea. Omul a mai trait apoi multi ani si l-am auzit chiar si eu cantand.

3. Legenda muncitoreasca de la combinatul chimic

Un angajat al combinatului chimic se ducea la servici, sa intre in schimbul 3. Era noapte. Locuia intr-o localitate din apropiere si o lua de obicei pe o scurtatura, care trecea printr-un camp. Omului nu-i era frica.

In seara aceea a avut insa ghinion. In ziua respectiva fusese sapata o groapa adanca de vreo 2 metri, de vreo 3 metri latime si 3 metri lungime, unde urma sa fie amplasata o sonda. Omul a alunecat si a cazut in groapa. Pentru ca ploase, nu putea sa iasa. Dupa ce-a alunecat de cateva ori, incercand sa iasa din groapa, omul nostru s-a resemnat si s-a decis sa astepte sa se faca ziua, sperand sa fie ajutat de colegii de serviciu care se intorceau din schimbul 3.

Cum statea el asa, cuminte, intrun colt, aude o bufnitura. Isi da seama ca a mai venit un musteriu. Sta linistit si-l aude pe noul venit cum injura si incearca sa iasa din groapa, fara niciun rezultat.

Asa ca omul nostru ii spune celui nou: nu te mai chinui, ca de-aici nu mai scapa nimeni.

Dintr-un salt, al doilea barbat a fost afara.

4. Legenda omului plimbat de drac

Un om a fost plimbat o noapte intreaga de un drac. Plecat de la carciuma pe la miezul noptii, omul s-a trezit de-odata pe un drum pe care nu-l cunostea. In fata lui era un fel de aratare, care-i facea semn sa vina. Cu toate ca-i era frica, omul se duse dupa aratare, care incepu sa-l plimbe complet aiurea, pe niste coclauri. Eu am vazut locurile alea prin care l-a plimbat dracul pe omul nostru si va pot spune ca niciun om normal n-ar fi luat-o vreodata pe-acolo.

Si tot asa, o noapte intreaga.

Pana la urma, dracul l-a lasat in pace. Omul s-a trezit intr-un sant, cu hainele rupte de rugi, plin de scaieti, de turita, zgariat ca vai de lume, cu pantofii plini de namol.

Le-a povestit oamenilor ce s-a intamplat, iar ei l-au crezut. Nu era primul om plimbat de drac.

5.  Legenda visului lui Saie

Intr-un sat traia un om care a avut unul dintre cele mai celebre visuri din toate timpurile. Obisnuia sa-si povesteasca visul atat de des, incat parti din visul lui erau date ca exemplu, ajunsesera proverbiale.

Se facea ca lui Saie i se arata in vis Maica Domnului, care ii spune ca intr-un copac anume se afla o icoana. Si Saie se duce la copac, sa scoata icoana, fara sa mai astepte sa-i apara de 3 ori Maica Domnului in vis, cum sunt legendele de obicei, legende pe care Saie le cunostea si din care invatase multe.

Asa ca Saie se duce la copac, se urca in el, unde ii spusese Maica Domnului ca e o scorbura in care e icoana. Gaseste scorbura si scoate barda, sa taie si sa scoata icoana.

Cand sa dea cu barda, copacul se transforma intr-o faraonoaica. Faraonoaica se uita la Saie lung si-i zice: Hai, Saie, sa ne iubim!

Dupa aia, s-a trezit.

Advertisements

3 Responses

  1. fanx for the entertainment 😀 stiam si eu una tot de prin oltenia, de la bunicii lui mircea, cu omu cu picioroange ;))

  2. A 3-a si a 5-a… :)))

  3. Este interesanta legenda la fel cum este interesanta si legenda lui Hercules din Valea Cernei
    Tags: Valea Cernei,Baile Herculane,Legende,Hercules

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: