Canalia si Herta Muller

Canalia nu o cunoaste pe Herta Muller, dar daca ar cunoaste-o ar fi incantat. Desi pe el nu l-a propus nimeni pentru premiul Nobel pentru literatura si nici pentru fizica, de altfel, Canalia ar felicita-o pe Herta, nu ar fi nicidecum invidios. E bucuros ca primul roman laureat al premiului Nobel e de fapt german. Mai bucuros e ca nu-l cheama -escu. E bucuros si ca e o femeie, pentru ca era timpul ca romancele sa-si schimbe autoarele preferate. Destul cu Jane Austen!

Si de ce nu a fost propus Canalia la Nobel? Pentru ca e prea tanar? Ce vreti sa spuneti? Ca Herta Muller e batrana? Chiar nu va e rusine sa vorbiti asa despre o doamna?

Mircea Cartarescu traieste probabil un cosmar. Pentru ca si el scrie tot despre Epoca de Aur, la fel ca Herta Muller. Cum sa se dea Nobel pentru literatura de doua ori pentru chestii legate de comunism din aceeasi tara? Eventual i se da lui Mungiu un Oscar, pentru urmatorul lui film, inspirat din acelasi fenomen istoric. Dar Cartarescu, daca vrea un Nobel, ar trebui sa se apuce serios de matematica.

Si, ma rog, de ce e Herta Muller cel mai bun scrritor care s-a nascut vreodata in Romania? Pentru ca e nemtoaica? Posibil. Pentru ca a scris despre comunism? Nu. Pentru ca Banatu-i fruncea? Da. Absolut.

Astept sa i se ia Hertei Muller primul interviu televizat. Imi imaginez: moderatorul, spasit. Modest. N-a facut nimic in viata lui. N-a luat nici macar o mentiune in clasa a sasea. N-a fost propus nici pentru panoul de onoare in liceu. O intreaba candid pe Herta: Doamna Muller, daca ar fi sa o luati de la inceput, ati proceda la fel?

Pentru ca la televiziunile din Romania, intrebarea asta se pune si celor care tocmai au luat un premiu Nobel.

Astept si primul politician care o sa se gudure pe langa Herta. Pentru ca se va gudura cineva. Eu pariez pe Basescu. O va chema probabil la Cotroceni la un whisky sa-i dea o medalie.

De fapt, Canalia crede ca Herta Muller a fost premiata pentru ca a reusit sa scape din Romania. Ca nu s-a dat batuta. Ca a plecat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: