Pensiunea Izvorul Pastravilor

Localitatea Dorna Candrenilor se afla la 10 km de Vatra Dornei, spre Bistrita. Noi am stat la pensiunea Izvorul Pastravilor, aflata chiar langa paraul Izvorul Alb, de unde Coca Cola ia apa si o imbuteliaza. Pensiunea are apa curenta, cadou de la Coca Cola, in schimbul drepturilor de exploatare. Deci, nu ratati. Puteti sa faceti un dus cu apa plata Dorna.

Ce e frumos la aceasta pensiune? In primul rand felul cum am fost primiti. Familia Gherman sunt un exemplu de ospitalitate. Chiar daca nu au experienta in munca de hotelieri, s-au straduit pur si simplu sa ne simtim bine.

Cazarea costa putin. 70 de lei camera, 80 lei apartamentul. Totul e foarte curat.

Pensiunea are pastravaria proprie, cu apa din Izvorul Alb. Sistemul e simplu, dar foarte ingenios. Apa raului e captata si evacuata, fara sa afecteze debitul. Oxigenarea se face printr-un sistem de arteziana, posibil datorita unei diferente de nivel intre punctul de captare si nivelul helesteului.

Asa ca specialitatea casei e pastravul afumat. Il afuma doamna Gherman. Domnul Gherman prinde pastravii cu undita, ca sa nu-i sperie cu minciocul. Pastravii se afuma pe loc, in curte. Puteti lua si acasa, rezista foarte bine. Si nu e ceva tipic turistic, gen pastrav in cobza de cetina. E facut cu bun simt si e delicios.

Pensiunea nu are restaurant, dar sotii Gherman ne-au servit cu ce aveau ei la indemana. O tuica facuta de ei, branza, rosii, pastravi afumati sau prajiti, parjoale. Daca mergeti, sunati si stabiliti ce-ati dori sa mancati.

Locul e fantastic. Privelistea e fie spre Muntele Ousor, fie spre despresiunea Dorna Candrenilor. Se ajunge pe un drum pietruit, dar foarte bun. Nu mult, doar 500 de metri din drumul national spre Bistrita. Nu exista trafic, nu se aude niciun claxon. Noaptea e liniste si pace.

Pensiunea are o curte mare, de 5000 de metri patrati. Daca nu va ajunge, e o pajiste de vreo 10.000 de hectare imediat cum iesiti pe poarta. Puteti urca spre Ousor, exista un drum forestier. Padurea e la 500 de metri.

Dimineata era o ceata deasa, catre Mestecanis si catre Tihuta. Drumul e spectaculos si deloc aglomerat.

Ce puteti face in zona? Pai, sunteti in Bucovina. Manastirile, in primul rand. Muzeul Satului din Suceava. Case memoriale. Noi am fost la Voronet, ca nu aveam timp de mai multe. Daca am fi stat cateva zile, am fi mers la Putna. Nu pentru religie. Pentru arhitectura.

De pranz, incercati cu incredere restaurantul Lions din Gura Humorului. Mancarea e excelenta.

Pentru bucuresteni, iata sfaturi de calatorie. Ajungeti acolo cam in 8 ore, mergand spre Suceva. Faceti stanga la Falticeni si mergeti spre Gura Humorului. Drumul pana la Dorna Candrenilor e excelent. Exista o singura portiune unde sunt 2 semafoare, dar nu stati mai mult 5 minute.

Va puteti intoarce prin Bistrita-Reghin-Targu Mures-Sighisoara-Brasov-Sinaia. Sau va puteti intoarce tot prin Moldova. Drumul e cel mai rapid din tara. Succes si, daca mergeti, salutati familia Gherman din partea mea.

Advertisements

One Response

  1. suna bine? dar, ca sa aveti imaginea completa, am sa fiu eu vocea critica.
    am o problema cu pensiunile romanesti care in loc de ziduri intre camere au rigips. ca sa auzi tot ce face vecinu, cand se duce la baie, la culcare, ce posturi si ce programe si ce muzica si ce pozitii prefera.
    si cu pensiunile care umplu camerele cu PAL si melamina in loc sa aiba imaginatie si sa plateasca un nene din sat sa faca o mobila din lemn adevarat, draguta, rustica, romaneasca, si sa puna farfurii de horezu in loc de vaze de la ikea.
    si cu gazdele care vorbesc la nesfarsit, uitand ca ai venit sa te relaxezi.
    la Lions din gura humorului supa era excelenta, desi ciorba cu perisoare si borsul moldovenesc erau identice, carnea insa a lasat de dorit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: