Portocale mari sau portocale mici?

Stiti si voi cat de greu e sa alegi o portocala. Ele sunt culese de mainile murdare ale locuitorilor tarilor calde, ajung la noi cu vaportul sau cu tirul, sunt acoperite cu fungicide si cu pesticide, cu coloranti portocalii si totusi ne fac cu ochiul.

Dar cum e mai bine? Sa fie portocala mare sau sa fie mica? Ce dimensiune are cel mai bun randament? Care este raportul coaja/fruct?
Acestea sunt intrebari la care stiinta moderna inca nu a raspuns.

Voi demara eu primele cercetari in domeniu.

Grosimea cojii unei portocale variaza in functie de raza portocalei, direct proportional. Facand cateva experimente, am dedus ca media grosimii cojii este de 10% din raza fructului decojit.

De unde rezulta ca volumul cojii este de circa 4 pi R la a treia supra 3 inmultit cu 0,3. Enorm. Aproape o treime din volumul fructului decojit.

Insa grosimea cojii unei portocale nu poate creste la infinit, chiar daca am presupune ca raza portocalei creste la infinit. Sa va explic. Imaginati-va o portocala cu diametrul de 1 metru. Va avea o coaja de 10 centimetri grosime? Ma indoiesc.

Postulez ca grosimea cojii unei portocale tinde catre o limita superioara, respectiv o dimensiune pe care nu o poate depasi. Limita care da si dimensiunea finala a fructului. Este o problema simpla de rezistenta a materialelor. Dupa cum bine stiti, portocalele cresc in copaci. Ele sunt prinse de ramuri cu niste codite. Codita este atasata cojii.

Lasam la o parte faptul ca portocalii sunt niste copaci mici si ca portocalele au niste codite firave. Nu sunt lucruri importante. E posibil ca portocalii sa creasca mai mari. Dar sa-si mareasca grosimea cojii fructelor… sa fim seriosi.

Conform primului meu postulat, raportul dintre grosimea cojii si raza fructului devine din ce in ce mai mic pe masura ce raza fructului creste si grosimea cojii se apropie de limita superioara.

Postulez si ca grosimea cojii unei portocale tinde catre o limita inferioara. Coaja unei portocale nu poate fi mai subtire decat o anumita dimensiune.

Imaginati-va o portocala cu un diametru de 1 centimetru. Va avea o coaja de 1 milimetru? Nici vorba! De fapt, nici nu poate exista o portocala de 1 centimetru diametru, pentru ca ar insemna sa incalce al doilea postulat pe care l-am enuntat, cel al limitei inferioare.

Randamentul unei portocale mici creste pe masura ce raportul dintre grosimea cojii (din ce in ce mai subtire) si dintre raza fructului tinde catre un minim.

Cu alte cuvinte, grosimea cojii unei portocale variaza intre o limita superioara si una inferioara. Exista deci doua randamente maxime. Dar asta numai teoretic, pentru ca imaginati-va cum e sa cojiti 300 de portocale mici ca sa obtineti aceasi cantitate de fruct pe care o obtineti cojind o portocala uriasa. Lucrul mecanic dezvoltat este ridicol de mare in cazul portocalelor mici, chiar daca acestea au un randament coaja/fruct egal cu cel al unei portocale mari.

Cu alte cuvinte, e bine sa fie cat mai mare! Cea mai mare portocala e si cea mai avantajoasa!

Iata raspunsul la una din marile intrebari ale omenirii.

One Response

  1. disturbing🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: