Cum sa te insori II: Depunerea actelor

Daca vrei sa te casatoresti sambata, trebuie sa te duci la Starea Civila intr-o joi, cu 10 zile inainte, sa depui actele.
“Sa depui actele” inseamna sa stai la o coada nu extraordinar de mare. E criza, e post (Sf. Petru), numarul casatoriilor e redus in perioada asta.

Ai nevoie de:

Buletin si certificat de nastere in original (plus copii simple, nu legalizate).

Certificat medical prenuptial de la medicul de familie.

1 RON

Dosar cu sina.

In principiu ti se da sa completezi o declaratie de casatorie. Acolo scrii cum te cheama, cum o cheama pe sotie, CNP-uri, adrese. Mare atentie, declaratiile sunt redactate prost si riscati sa gresiti.

Pe urma, declari numele pe care vrei sa-l ai dupa ce te casatoresti.

Legea romana nu permite ca unul din soti sa-si pastreze numele si celalalt sot sa-si pastreze numele lui, dar sa-l ia si pe al sotului.

De exemplu: Ion Popescu se casatoreste cu Maria Ionescu.

Ion Popescu isi pastreaza numele. Daca Maria vrea sa o cheme Maria Ionescu Popescu, e bine sa stie ca nu se poate.

In schimb, puteti lua un alt nume. De exemplu, Ion si Maria Mavrocordat. E ok.

Declaratia de casatorie e insotita de un mic formular de statistica, unde treceti din nou numele, prenumele, CNP etc, dar trebuie sa declarati si etnia, de exemplu. Am fost tentat sa declar ca sunt calmuc sau tatar. Cum sa verifice?

M-am declarat totusi roman, pentru ca vreau o cariera politica.

E bine de stiut ca cei care spun “N-am bani sa ma insor” mananca rahat. Taxa e de 1 RON/persoana. Se achita acolo, pe loc.

Alte costuri ar fi: copii xerox buletin si certificat de nastere si un dosar cu sina (recomand modelul vechi, de carton, pentru ca doamnele de la starea civila se uita cu un ochi mai bun la perechile conservatoare). Total: 2 RON

Adica iti trebuie vreo 3 RON sa te casatoresti.

Dupa ce doamna (foarte draguta) ne-a luat actele si le-a pus in dosar, ne-am programat pentru ceremonie. La Sectorul 2, unde am fost noi, programul e pana la ora 12:00. Normal, e sambata, program scurt.

Asa ca apar mici inghesuieli pe tabel. Programarile se fac din 10 in 10 minute. Se presupune ca toti stiu ce obligatii ai dupa casatorie si nu e nevoie sa ti se dea multe explicatii. Biserica insista insa.

Dupa ce depui actele, cineva pune un afis la intrare. E mai degraba un biletel, pe care scrie ca x si y (viitorii soti) au de gand sa se casatoreasca. Se afiseaza 10 zile la intrare si teoretic in acest timp poate veni oricine sa spuna ca se opune, precizand un motiv bine intemeiat: ca sotii sunt frati, ca sunt casatoriti cu altcineva, ca unul din soti e minor sau altele.

Si acum, despre Certificatul Medical Prenuptial

Acesta se elibereaza de medicul de familie si trebuie sa cuprinda urmatoarea fraza magica: “Se poate casatori”.  In certificat se trec rezultatele unor analize medicale, inclusiv un test psihiatric.

In principiu, starea de sanatate priveste doar sotii. Trebuie sa contina si o referire la testul HIV, precum si mentiunea ca nu ai boli venerice (desi le poti lua pe toate in cele 14 zile de valabilitate).

Dar ce e mai important e datarea certificatului. Acesta e valabil 14 zile. M-am saturat sa aud ca e valabil 24 de ore si voi expune regula.

Regula spune ca in termenul de valabilitate al certificatului medical trebuie sa intre atat momentul depunerii actelor, cat si momentul incheierii casatoriei. Si, pentru ca intre cele doua momente trebuie sa treaca minim 10 zile, in principiu certificatul medical se elibereaza cu data imediat anterioara zilei depunerii actelor.

De exemplu, noi le-am depus pe 3, deci ceritificatele trebuiau eliberate pe 2. Asta ca sa nu stai cu emotii si sa n-ai nevoie de un nou certificat. De aici superstitia populara a valabilitatii de 24 de ore.

Despre atmosfera acum

E festiv. Din cand in cand se aud fraza: Sa vina urmatoarea pereche! Acolo nu sunt indivizi, ci perechi. Totul e dublu, totul se face in doi, ca intr-o casnicie. Societatea te educa de la inceput.

Sunt demne de retinut si cateva aspecte care tin de fenomenologia cuplului si a casatoriei in special.

De exemplu, cand s-a deschis o noua coada (uluitor, nu-i asa?), un membru al unei “perechi” s-a dus la noua coada. Perechea lui a ramas la vechea coada. Iata cum apar primele disensiuni.

Si ar mai fi situatia unei doamne mai in varsta (vreo 50 de ani), care era singura. Cand a ajuns la ghiseu a fost intrebata sec: “pentru divort, da?”. La acelasi ghiseu incep si se termina toate, se pare. Fara sa tina seama de nimic, “perechile” si-au continuat depunerea dosarelor. Casatoria ramane marea aventura a vietii.

Pe 12 Iunie revin cu episodul III: Cum sa spui “Da”

Advertisements

3 Responses

  1. mai binele e dusmanul binelui. protestez formal impotriva noului format minimalist, de tip criza! unu – pentru ca scrie mic si doi – pentru ca e urat.

  2. subscriu. e urat. boo change!

  3. pe noi ne-au costat 200lei analizele pt ca medicul de familie nu a vrut sa ne dea certificat medical fara analize la sange si radiografie pulmonara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: