Canaliei ii curge sange din nas

Un studiu efectuat de un grup de oameni de stiinta americani sustine ca 30% din populatia Statelor Unite sufera de somnolenta diurna. Conexiunea cu lanturile de fast-food inca nu a fost stabilita fara echivoc, dar Canalia intuieste un raport cauza-efect care urmeaza sa fie mai bine conturat de un studiu ulterior, dus probabil la sfarsit sub o alta administratie decat cea aflata in prezent la Casa Alba, pe care Canalia o suspecteaza a avea legaturi cu universul soul-food.

Veti crede probabil ca aceasta introducere la un articol care pare a descrie o banala hemoragie nazala arunca o lumina nefireasca, sau mai degraba un con de umbra asupra starii de sanatate psihica a autorului.

Dar veti vedea cum lucrurile se leaga peste vreo 2 paragrafe.

Expunerea completa a unui fir al gandirii este imposibila, isi spune Canalia in gand, devenind imediat ingrijorat asupra noii ramificatii a firului. Tentatia imediata e sa asociezi acest proces intelectual cu notiunea de despicare a firului in patru. E o pista falsa. Mai degraba ar trebui spus ca e ca si cum ai face un back-tracking gigantic, incercand sa stabilesti in ce pestera locuia un stramos de-al tau de acum 100.000 de ani.

Vedeti dumneavoastra, rosteste Canalia in fata unei imaginare audiente de doctoranzi, pe o imaginara catedra din cedru ceruit, cu o imaginara toca si un imaginar accent graseiat, informatia sare din neuron in neuron atat de rapid, concomitent cu o modificare simultana a ei insasi, incat este imposibil sa stim cu exactitate ce este ceea ce stim si unde se afla ceea ce stim, conform unui nemilos principiu al lui Heisenberg care ne condamna la o incertitudine suparatoare asupra propriei minti.

Si acum paragraful pe care il asteptam cu totii.

De somnolenta asta diurna americaneasca, provocata de factori precum stresul (bifat), poluarea (bifat), ritmul ametitor al unei vieti citadine (bifat), traficul (bifat) si cautarea unui costum care sa-ti vina cat de cat (bifat azi in Apaca), fu cuprins Canalia astazi pe la orele 17:00. Mintea lui (in sensul vag) incepu sa se auto-rascoleasca in cautarea unui ceva necunoscut ei insasi, despre care credea ca se afla ascuns intr-un fel de fisier invizibil, mascat de informatii inutile care printr-un parvenitism dezgustator ocupau scena preocuparilor imediate ale creierului sau, cand ar fi fost de bun simt sa zaca in culise.

Cautarea asta dura cateva minute, timp in care Canalia dormi. Fu trezit de soneria telefonului. Dupa o scurta convorbire, urmata de alta si mai scurta, Canalia isi privi cu stupefactie mana stanga, plina de sange. Prima hemoragie nazala de dupa mai bine de 20 de ani. Singura pe care si-o aminteste, de fapt.

Si, asa cum ii spuse si unui prieten mai tarziu, la Que Pasa, Canalia simti la vederea sangelui nedumerirea unei fetiscane neinformate  din momentul primei declansari hormonale care o propulseaza in stadiul de femeie incipienta, urmata de certitudinea ca ceva s-a schimbat, ca urmeaza probleme periodice si ca in general nimic nu mai e la fel.

Obisnuit sa-si vada sangele tasnind in suvoaie din nenumaratele rani deschise pe care si le-a provocat de regula singur, Canalia fu uluit ca de data asta sangele ii curgea din nas. Si, cum ce curge din nas pare sa vina direct din creier, Canalia se sperie ca mintea lui incearca sa-i transmita ceva pe un canal cu totul si cu totul nou, din disperare ca fragila lor prietenie se destrama, ca neuronii vedeta s-au saturat sa stea in culise si cortina e gata sa cada peste un spectacol jalnic sustinut de neuronii cabotini parveniti, incarcati cu cele mai obositoare si mai irelevante informatii din univers.

Canalia se ridica si se spala la propriu pe maini si de aceasta noua problema, in timp ce mintea lui il compara cu Pilat din Pont, retractand imediat si indemnandu-l sa uite acuzatia pentru a-l feri de cautarea unor noi implicatii care l-ar fi impiedicat de la reluarea cursului firesc al elaboratei sale vieti interioare.

Desigur, toate acestea puteau fi spuse si altfel, lucru la care sunt convins ca va ganditi in acest moment, banuind ca v-ati pierdut minute bune din viata citind ceva inutil si mult prea elaborat pentru a fi real. Poate ca ar fi fost indicata evitarea majoritatii comparatiilor suparatoare de mai sus sau, si mai radical, eliminarea totala a textului, titlul descriind suficient de bine un banal episod din viata Canaliei, pe care acesta, din narcisism, aroganta si superioritate, sau chiar ipohondrie, il exagereaza, dandu-i semnificatii stiintifico-fantastice, cu intentia de a-si bate joc in general, expunandu-si falsele tendinte nihiliste intr-o maniera amuzanta dar greu de redat intr-o emisiune de stiri, de exemplu.

Dar unele lucruri nu pot fi chiar atat de simple.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: