Canalia in Irlanda

Ceea ce te frapeaza imediat la Irlanda e numarul urias de ciungi si schiopi care se plimba pe strazi. Cu mainile sau cu picioarele in gips, cu carje, bandaje, mergatoare, acesti oameni napastuiti, in loc sa stea bine-mersi acasa si sa se uite la Wimbledon sau la telenovelele englezesti, aleg sa iasa in oras si sa incurce traficul pietonal ba prin Temple Bar din Dublin, ba prin Eyre Square sau Merchant Street din Galway, ba pe la Cliffs of Moher.

Unii schiopi, mai vanjosi, alergau dupa Killer Sheep pe dealurile aride din Conemara sau se calcau unii pe altii pe piciorul sanatos pe promenada castelului (na, c-am uitat!), cel mai romantic castel din… (aici puneti “lume”, “Irlanda”, “Europa”, “galaxie”, in functie de nivelul de exaltare al ghidului).

Probabil din cauza ca marea parte a populatiei e indispusa intrucatva de variatele afectiuni ortopedice, pe milioanele de acri de pasune irlandeza nu vezi decat vaci si oi, nu si oameni. Treci pe langa campurile ingradite cu garduri inalte de piatra, te uiti la bietele vaci si te intrebi: Dar cine le da apa? Dar vacile astea unde dorm? Oare cine le mulge? Se mulg singure?

Si ca tot suntem la zootehnie, trebuie remarcat faptul ca Irlanda sta slabut la acest capitol. N-ar trebui sa mire pe nimeni foametea din sec. XIX. Vacile irlandeze nici nu se compara cu cele romanesti. In periplul sau irlandez, Canalia n-a observat decat ugere minuscule, adesea eclipsate de bogdanele (adica date de Dumnezeu) echivalente ale antropoidelor insulare.

Irlanda e o tara scumpa, cu o esentiala exceptie: hainele. Hainele sunt ieftine si in special egarii, cu care se imbraca 80% din locuitoare. Unele, mai uituce, observa insa la timp ca era sa comita o grozavie si sa iasa din casa fara chiloti, asa ca isi trag rapid o pereche peste egarii informi, oftand usurate: “Doamne fereste! Era sa plec fara chiloti!”.

Si celelalte haine sunt ieftine, Canalia cumparandu-si el insusi destul de multe. Dar egarii costa probabil 50 de centi duzina, atat de populari sunt. In rest, totul scump. Si cu atat mai scump, cu cat toata lumea nu vorbeste despre altceva decat cum au reusit, sau intentioneaza sa procedeze, sa-si diminueaze cine stie ce cheltuiala.

Te ia cu frica, sincer, sa-i auzi vorbind doar despre bani. Ai senzatia ca esti furat. Si uneori chiar esti. Sa zicem ca vrei sa iei autobuzul din Galway la Oughterard. Te duci la ghiseu, platesti 7 Euro. A doua zi, vrei sa cobori cu o statie mai inainte de Oughterard, adica la Roscahill. Costa tot 7 Euro. Ei, distante scurte, iti spui, asta e, asta inseamna civilizatie. Costuri mari, salarii si asa mai departe. Numai ca intr-o zi nu mai ai timp sa-ti iei bilet de la ghiseu si observi ca un bilet cumparat direct din autobuz costa doar 6 Euro. Diferenta de 1 Euro e folosita doar la plata salariului doamnei de la ghiseu, care ar trebui pusa in schimb sa mulga vacile si sa le dea apa.

Cel mai grav e ca in restaurantul unui club de golf, unde Canalia si Iepurul si-au odihnit bietele oase de vreo doua ori, din cauza ca nu au avut nevoie in viata lor de un card de credit si in consecinta n-au putut sa inchirieze o masina, cu toate ca s-au oferit sa se desparta de suma necesara in bani gheata, in restaurant, dupa cum spuneam, unde erau oameni suficient de bogati cat sa-si permita luxul de a juca golf, se vorbea doar de mici smecherii si artificii prin care indivizii respectivi reusisera sa iasa mai ieftin cu 50 de centi in nu stiu ce situatie.

Mancarea irlandeza e scumpa. Chiar si in supermarket, unde Canalia si Iepurul si-au facut provizii pentru lungile seri de la o latitudine atat de ridicata.

In fata unui foc de turba, pe fotolii cu un design foarte confortabil, intr-o cottage mica, dar cu toate dotarile, luna de miere a insemnat pentru cei doi o insiruire de amurguri si rasarituri prelungi, la o cana de ceai cu lapte si biscuiti cu ghimbir (scumpi), o sticla de Bailey’s (cam scumpa) si traditionalele rashers, prezente in probabil cea mai haioasa reclama la care Canalia zambea pe sub mustati, apreciind asocierea inedita intre Pamplona si Porridgetown, iar Iepurul se strangea in fotoliu induiosata de multimea de beagle-i care fugarea niste domni cu bacon prajit agatat pe haine.

Chiar si cartile de la anticariat erau scumpe, dar chiar si-asa cei doi tineri insuratei si-au periclitat fondurile adunand peste 5 kilograme, riscand sa fie taxati suplimentar in aeroport, pentru depasirea limitei de greutate a bagajului de cala. Dar n-a fost asa, chiar daca au depasit limita. Desi Blue Air i-a taxat cu 20 de Euro la plecare (conform unei reguli stupide), la intoarcere nu i-a taxat (contrar mentionatei reguli). Canalia isi urmareste si acum contul pentru a vedea daca nu cumva Blue Air va remedia situatia, taxandu-l retroactiv.

Dupa saptamana la tara, in cottage, cei doi au continuat explorarea cultural-culinara a Irlandei in Dublin, un oras mic, cochet si foarte cosmopolit, plin de turisti spanioli. De remarcat un restaurant cu specific oriental, unde Canalia a descoperit un mod nou de a trata burta unui porc. Nu stomacul, ci burta, cu sorici cu tot.

Intoarcerea acasa a fost grea si penibila, mai ales ca a insemnat cateva ore in compania romanilor, la coada la check-in si apoi in avion. E neplacut sa ai acelasi pasaport rosu ca celelalte specimene dubioase din jurul tau, cu care simti si stii ca nu ai nimic altceva in comun. Am spus penibila, mai devreme, pentru ca… probabil ati observat, dar romanii aplauda la aterizare. La orice aterizare.

Iar socul de a te afla din nou pe Baneasa iti taie si ultima farama de zambet cu cate te intorsesesi. Bine ai revenit in cloaca mizerabila. Buna seara Romania, buna seara Bucuresti.

Advertisements

5 Responses

  1. YAY! Aplauzeeee!

  2. ” Hainele sunt ieftine si in special egarii, cu care se imbraca 80% din locuitoare.” – si I dare say, 99.8% in Anglia.

    ” E neplacut sa ai acelasi pasaport rosu ca celelalte specimene dubioase din jurul tau, cu care simti si stii ca nu ai nimic altceva in comun.” – snob.

    “Am spus penibila, mai devreme, pentru ca… probabil ati observat, dar romanii aplauda la aterizare. La orice aterizare.” – fals.

  3. auzi ? da’ cum de nu aplauda si la decolare ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: