Ce se scrie in Romania ? Subiectele recurente

Toti romanii care scriu, jurnalisti, bloggeri, editorialisti, trec prin mai multe faze, caracterizate de tipul de subiecte abordate.

Absolut toti se lovesc mai devreme sau mai tarziu de cateva probleme. De fapt, de Problemele Romaniei. Si scriu. Chiar daca e vorba, sa zicem, de un blogger de IT, sau de gastronomie. Printre recenzii la procesoare, placi de baza, HTC one-dick-easy sau retete de calamar umplut cu ghiudem, te trezesti cu un articol despre una din Probleme.

Problemele sunt:

1. Hotia si coruptia

Guvernul, RDS-ul, Romtelecomul, Politia, Justitia, DNA-ul, mafia drumurilor si in general orice institutie de stat sau care face afaceri cu statul, sau detine intr-un domeniu o cota de piata suficient de mare cat sa-si permita sa fure si sa abuzeze.

2. Drumurile

Daca Plesu n-a scris pana acum nicaieri de starea drumurilor din tara noastra, va garantez ca o va face. Toti, indiferent ca au masina sau nu, mai devreme sau mai tarziu vor ajunge pe o portiune de sosea care ii va face sa blesteme si sa scrie despre drumuri, atacand de multe ori si subiectul 1, Hotia si coruptia. Subiectul Drumuri e abordat cu cea mai mare frecventa iarna.

3. Tiganii

Nunta tiganeasca dintre blocuri, palatele tiganesti din nu stiu ce localitate, infractionalitatea de neolitic (intermedieri vanzari copii, plasamente posesoare de vagin in bordeluri, furturi de cabluri de cupru de la TGV etc). Fiecare “scriitor” va lua mai devreme sau mai tarziu atitudine, mai mult sau mai putin virulent, in functie de gradul de rasism.

Exista si o a doua varianta, a celor care scriu despre minunatul univers al tiganilor, despre traditii, cultura, obiceiuri demne de conservat, discriminare, egalitate de sansa. Dupa ce li se fura portfelul, sunt batuti, scuipati, jigniti, sau pur si simplu loviti de o duhoare in troleu, e posibil ca si acestia sa abordeze prima ipostaza a subiectului.

4. Manelele

Subiect extrem de la moda acum 2 ani. Pare sa se fi epuizat, dar revine din cand in cand, pe masura ce fiecare “scriitor” e deranjat de cate o nunta cu manele la maxim, de cate un neghiob care merge cu telefonul pe strada ascultand manele la difuzor sau de un posesor de Audi care impartaseste avantajele sistemului sau audio, expunand veleitatile vocale ale unui domn cu nume de aliment, de obiect sau de munca de jos.

Frecventa a scazut, pentru ca in principiu toti am fost deranjati (toti care scriem sau stim sa scriem si sa citim), se considera ca s-a scris, multi au comentat la diverse articole, considerand ca si-au facut datoria. Subiectul revine pe masura ce apar scriitori noi sau ipostaze noi ale fenomenului (de exemplu nunta tiganeasca, mireasa e minora, are 12 ani, a fost cumparata, socrii sunt din clanuri mafiote tiganesti care au palate, iar la nunta au cantat cutare si cutare, care au primit x mii euro).

5. Presa

Desi ar putea si ar trebui incadrate la Subiectul 1, furturile din Presa sunt tratate ca fenomen separat. Cutare a copiat un articol, cutare a fura poza, n-a pus link, a dat spam, a bagat publicitate nu stiu cand si nu stiu de cate ori. “Scriitorii” romani percep diferit fenomene identice, ca esenta.

Pupincurismul de presa, mogulismul, smenurile cu numiri la TVR, manipularea, politizarea presei, imixtiunea sunt tratate mai rar pe bloguri, pentru ca in primul rand nu prea ii intereseaza pe bloggerii normali.Situatia e diferita la jurnalisti (cu particula “de trust”, pentru ca toti sunt de trust)  si bloggeri mari, care sunt asimilati, in aceasta privinta, jurnalistilor de trust.

O alta precizare care se impune aici e ca de cele mai multe ori abordarile sunt interesate. Se platesc polite, se manipuleaza sau se presteaza pur si simplu, pentru trust. Nu se scrie din imboldul interior, cum se face de exemplu la subiectul 4, Manelele.

Ponderea articolelor despre Presa mi se pare prea mare, dar probabil e un efect al politizarii presei si al sistemului electoral din prezent.

Din fericire, exista si subiecte normale. Le redam aici, pentru a evidentia contrastul si a incuraja.

6. Muzica, Film, Concert, Excursie, Sport, Cultura in general

Din fericire, se scrie si pe aceste teme. “Scriitorii” romani mai au energie si pentru asa ceva, desi se zbat in marasmul… etc.

De remarcat ca in ultimul an a crescut ponderea articolelor “la comanda” in acest domeniu. Nu e rau, reclama e sufletul comertului.

In privinta articolelor despre Sport, 99% sunt despre fotbal si sunt niste mizerii. Limbajul de lemn ridica aici noi redute.

7. Episodul de viata

Aici domina bloggerii, mai precis femeile. Ele scriu despre trairi, sentimente, angoase, despre activitati cotidiene, despre pasiuni, relatii si intregul ansamblu al fenomenelor care ne fac oameni si nu animale sau masini. Desigur, scriu si barbatii, dar mai putin.

Episodul viitor va trata tipurile de abordare a subiectelor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: