Canalia si devastatoarea disparitie a cainelui sau, Blondie

Cand iti dispare cainele, cea mai proasta idee pe care o poti avea e sa te uiti la filmul Baltagul, versiunea din 1969.

Cu cate o lacrima in coada fiecarui ochi, Canalia isi musca buzele de suparare, simtind un urias gol in suflet. Viseaza cu ochii deschisi, vazandu-l pe Blondie alergand vesel prin padure si printre maslini, pe plaja, sau pe alee, intampinandu-l pe Canalia de fiecare data cand se intorcea de undeva.

Presul lui, pe care dormea sau lenevea, zace langa cosul cu accesorii pentru gratar.Canalia isi aminteste cum i-a facut lui Blondie un culcus, ca sa nu-l mai bata vantul si sa nu mai fie nevoit sa doarma in tufa de flori din curte. Blondie a venit imediat pe pres, s-a instalat si locul acela ferit din fata ferestrei a devenit casuta lui.

Blondie era mare fan scarpinat, desi nu avea cine stie ce paraziti. Probabil isi dorea afectiune. Era cuminte. Lesa lui, cu care n-a mai apucat sa se invete, sta atarnata de garduletul despartitor de pe terasa.

Poate se intoarce, se gandeste Canalia. Sau poate l-a calcat o masina. Poate a suferit, poate sufera chiar acum si spera sa-i vina cineva in ajutor. Cu aceste ganduri, Canalia il cauta pe Blondie peste tot. Pe dealuri, pe plaja. Se plimba pe jos intr-o zi mai mult decat intr-o luna.

Cand Blondie a venit acasa intr-o zi cu o rana la coada, Canalia aproape ca a intrat in panica, visand veterinari, chirurgi si amputari. Investigand pe internet, aflase ca ranile superficiale se vindeca singure si cel mai bine e sa lasi cainele sa-si linga buba.

Nu doar buba isi lingea Blondie. E bine s-o spunem. Era un caine foarte hedonist, ca sa folosim un eufemism.

Dar ce Dumnezeu se intampla, se intreaba Canalia. De unde aceste sentimente ? De ce acest atasament fata de un caine, un membru al speciei pe care Canalia si-o imagina exterminata. Oare viata intr-o izolare totala l-a molesit spiritual ? E mai slab de inger ?

E oare ca un pustnic care isi pierde singurul animal la care tinea ? E mai mult ? Traieste Canalia o revelatie animista ? Nu-i asa ca mai nou nu omoara nici gandaci, nici albine, nici nimic, ba mai mult, calca mai atent pe iarba, simte cum copacii sunt vii, “vede” viata in toata splendoarea ei, se lasa antrenat in vartejul verde al lucrurilor care cresc, precum un hobbit ?

Se simte vinovat strict pentru disparitia cainelui, isi spune ca ar fi putut fi un stapan mai bun ? Ca i-ar fi putut da lui Blondie mancare mai buna, mai multa afectiune, mai multe jucarii ?

Sau toate motivele pentru care Canalia se simte vinovat se concentreaza in acest unic regret, legat de disparitia lui Blondie ? Sigur ca ar fi putut face mai mult, mult mai mult. In atatea si atatea privinte. Despre asta sa fie vorba? se intreaba Canalia, in a doua zi de introspectie severa.

Precum o Vitorie Lipan suprarealista si imbracata in verde, Canalia bate carari, fluierandu-l pe Blondie si analizand toate informatiile primite de la diverse persoane care ar putea sti unde se afla acest biet catel.

A fugit ? A fost furat ? Umbla dupa catele in calduri ? A fost luat de vechii lui stapani, daca chiar a avut stapani inainte ? Sunt multe ipoteze pe care Canalia trebuie sa le ia in calcul.

La final, e vorba de pierdere.

Canalia nu se poate concentra, iese mereu prin curte, se uita involuntar la presul gol al lui Blondie, asteptandu-se sa-l vada, se uita pe geam sperand sa asiste la o intoarcere subita.

Se vede pe sine transformat, revenit la o umanitate in care durerea, regretul si suferinta redevin niste realitati care il pot atinge, il pot necaji, il pot intrerupe din cautarea linistii pure, a indiferentei totale si a retragerii in sine.

Iata-l pe Canalia in fotoliu, suspinand, stiind ca nu are scapare, ca e om, sau mai degraba ca a redevenit om.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: