Canalia si rasturnarile de presa

Nu mai exista presa, constata Canalia in timp ce cronometra cele 30 de secunde in care saitul Gandul.info se lauda ca va scoate interstitialul prin care i se ofereau gratuit 40.000 SMS-uri pe zi, daca isi prelungea abonamentul cu 2 luni.

Dar o fi existat presa vreodata in Romania, se intreba el, incercand sa-si aminteasca ce scria in uriasele ziare Adevarul, pe care postasul le arunca odinioara intocmai ca intr-un film american, direct in curtea unchiului sau si astfel varul se oprea din fotbal, pentru a citi rubricile de fotbal. Diferenta era ca desi postasul venea pe bicicleta, avea vreo 40 de ani, nu 12, ca in filmele americane.

Esti prea tanar pentru politica, ii spunea bunica-sa Canaliei pe atunci, probabil ca sa-i inchida gura, pentru ca el nu se oprea din infierarea bufnitei feseniste pe care bunica o adora, fiindca ii daduse pamantul inapoi. Canalia admitea ca e prea tanar pentru politica, stiind ca nu are voie sa candideze la nimic pana la majorat, cu atat mai putin la un mandat in Parlament. De aceea, nici nu citea editorialele politice, marginindu-se la reportaje.

Canalia era fascinat de declaratiile (adaptate gramatical si posibil dezflorite stilistic) ale muncitorilor, tesatoarelor, minerilor, somerilor, profesorilor deveniti cersetori, tebecistilor din sanatorii, soferilor de taxi din cartierele rau-famate ale Bucurestiului, sau mai bine zis din rau-famatul Bucuresti si mai ales de fotografiile cu oameni reali din alte locuri.

Oare asta cerea cititorul pe atunci ?

Ziarul era plin de anunturi de mica publicitate, dar si de “mare publicitate”. Canalia descoperise prin anii ’90 un fenomen cu care era familiarizat din necontenita relatie intrebare si raspuns pe care o avea cu bunica. Necrologul. Era surprins sa vada ca si in ziar apar, pe scurt, ce-i drept, punctele esentiale ale vietii unui fost om.

S-a nascut, a trait atat, a avut copii, a fost profesor/medic/sofer, e plans de colegi, eterna amintire. Fascinant. Rubrica de necroloage era printre preferatele Canaliei, care era dezamagit in zilele in care murisera putini oameni. Sau prea putini se gandisera sa dea la ziar cateva informatii despre de cuius.

Era groaznic cat de multi oameni pierdeau lucruri, mai ales acte. Canalia avea impresia ca toti oamenii astia sunt nebuni, de isi pierd actele atat de usor. Si de ce atata vanzoleala pentru o stampila pierduta, de exemplu ? O declar nula. Oamenii declarau nule atat de multe lucruri, ca ti se parea ca toata tara va deveni la un moment dat nula. Ceea ce, curand, s-a si intamplat.

Mica publicitate era pe atunci cu totul altceva.

Vand masina de cusut Florica, sau schimb cu masina de tocat carne ruseasca nr. 10, dispus variante. Ca si cum o croitoreasa intrevazuse enormul potential din oraselul ei si decisese subit sa inceapa o cariera in producerea si comercializarea de carnati trandafir. Trandafirii erau la moda.

Cele mai intalnite erau anunturi despre vanzarea colectiilor filatelice. Canalia era interesat pentru ca avea doua clasoare pline cu timbre din tari atat de indepartate incat se credea bogat, luandu-se dupa principiul fals ca valoarea unui timbru e direct proportionala cu distanta dintre locul posesorului si originea timbrului. Din pacate, nu se dadeau nicaieri preturi. Filatelia ramane unul din marile mistere ale planetei. Poate, intr-un secol viitor, stiinta se va ocupa si de asta.

Canalia a inceput sa invete Geografie inainte sa stie sa socoteasca bine, tocmai din dorinta de a afla unde e, de pilda, Mongolia, sau Chile, sau Zambia. Pentru ca avea timbre din tarile astea si trebuia sa estimeze cam cat valoreaza. Neavand nicio baza de calcul, valoarea putea oscila intre echivalentul unei sticle de cola si echivalentul unui Mercedes. Din cauza inflatiei, o sticla de cola valora a doua zi cat valora Mercedesul in ziua calculului.

Va urma.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: