Blocul din 1931

Până acum un an şi jumătate am locuit într-un imobil construit în 1931. Cu tavane înalte, spațios și la circa 80 m de Petromul de pe Tudor Arghezi, ca să dăm un reper cunoscut de întreaga țară.

Ce înseamnă un imobil construit în 1931 ? Vă spun eu.

Mircea Eliade locuia în apropiere. Venind beat acasă, a vomat pe imobil. Mircea Vulcanescu, la fel. Cioran, tânăr și exaltat, s-a împiedicat de o rădăcină a oțetarului de la poartă. Furios, a decis să plece din țara. A fost picătura care a umplut paharul, paiul care a frânt spinarea cămilei, sau bătaia aripei unui fluture care urma să provoace la Paris o furtună, după ce lui Cioran i s-a decernat premiul Goncourt. Culmea disperării lui Cioran a fost acolo, în fața imobilului din 1931, probabil pentru că a căzut și a nimerit într-un rahat de câine.

”În timpul rebeliunii legionare, în scara acestui imobil s-a ascuns Mihail Sebastian”- plăcuță comemorativă aflată pe fațada imobilului. Nu există, dar ar putea exista.

”Aici i-a venit lui Camil Petrescu ideea să scrie Patul lui Procust. Doamna T locuia la ap. 5”- altă plăcuță care s-ar putea monta pe fațadă.

Vizavi locuia Hortensia Papagal Bengescu. În 1930 aceasta nota în jurnal că zi de zi îndură calvarul zgomotului de pe șantier. Imobilul era în construcție.

În primăvara lui 1933, imobilul era nou nouț. Criza mondială abia trecuse. La București izbucnise scandalul Afacerea Skoda, iar Majestatea Sa Regele Carol al II-lea cam strângea din cur. Era vorba de niște achiziții de armament din Cehoslovacia, în valoare de vreo 7 miliarde de lei (lei extrem de grei pe atunci). Camarila regală (un fel de Elena Udrea) își luase caimacul. Pe lângă imobil trecea Octavian Goga, decis să facă o comisie parlamentară care să investigheze tunul.

Până la urmă au fost achitați toți.

Prin anii 40, pe acolo trecea Antonescu. Se gândea să trimită țiganii la Bug.

Și tot așa.

Acum, pe lângă imobil trece Cărtărescu, iar la București izbucnesc afacerile Bechtel, Valiza, Zambaccian, Casa din Mihailescu, Bordurile etc.

De oțetar se împiedică Liiceanu, care înjură și trece mai departe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: