Muzeul Satului din Ramnicu-Valcea

Aş putea fi extrem de critic cu oamenii care gestionează în prezent Muzeul Satului din Râmnicu-Vâlcea, dar nu cunosc exact situaţia fondurilor şi tipul gestiunii. Să zicem doar că avem o comoară turistică în curte şi o ignorăm, poate pentru că nu mai vrem să fim atât de legaţi de trecut.

Vizitasem ultima oară muzeul în 1998, adică acum 14 ani. Pe atunci nu existau câini în incintă, iar vecinii ţigani nu aveau ce să caute acolo, şi nici animalele lor.

Am fost trist să văd că a dispărut tiribomba tradiţională din lemn, în care s-au dat colegii mei în clasa a XII-a. Sau roată, spuneţi-i cum vreţi. Au rămas doar cei doi stâlpi.

Ca de obicei, vizitatorii sunt copii, aduşi cu autocarele. Li se ţin predici interminabile despre cine ştie ce subiecte anoste şi perfide prin capacitatea lor de a te face să urăşti că ai venit. Când am intrat noi, copiii erau ţinuţi prizonieri în şcoala primară şi probabil li se povesteau aceleaşi lucruri despre arhitectura, obiceiurile şi tradiţiile populare.

Acum 14 ani era acolo un bătrân olar, care ţinea ceea ce azi am numi workshopuri de ceramică.

Ce e frumos totuşi acum la muzeu e faptul că toate căsuţele par şi mai autentice, fiind ignorate total de toată lumea. Şi-au pierdut funcţia de exponat, redevenind obiectele în sine, adică locuinţe ţărăneşti din Oltenia.

Mai jos câteva argumente pentru care ar trebui să mergeţi să vizitaţi muzeul. Acesta se află în Bujoreni, pe şoseaua principală dintre Râmnicu-Vâlcea şi Sibiu. Ca idee, e în drum spre Mânăstirea Cozia.

Iată scara către clopotniţă a bisericii de lemn din muzeu. E dintr-o singură scândură şi din câte plimbări am făcut eu cred că e unicat.

O locuinţă cu prispă şi beci

O culă. Mai multe puteţi vedea la Măldăreşti. Acolo sunt mult mai bine puse în valoare.

Casă cu etaj. La parter e magazia.

O casă cu curte şi acareturi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: